Tempat Menarik di Melaka yang Paling Popular?

Melaka sudah terkenal semasa zaman penjajahan. Pertama sekali Melaka telah dijanjah olehPortugis, diikuti oleh Belanda dan penjajah Inggeris. Belanda terutamanya telah meninggalkan banyak banguan bersejarah di bandar Melaka. Masih terdapat satu contoh yang hebat seni bina Belanda dikenali sebagai ‘Stadthuys’; yang dibina pada tahun 1660.

The Christ Church Belanda telah dibina pada 1753. Kedua-dua bangunan yang masih lagi boleh digunakan. Bandar Melaka itu sendiri mempunyai selain keduadua bangunan bersejarah ini, ada banyak lagi tempat menarik di melaka yang boleh anda kunjungi. Bagi mymelaka.co mengesyorkan untuk melawat bandar anda mesti peruntukkan maksimum dua hari.

capture

Ia akan mengambil masa kira-kira 2.5 jam dengan kereta sewa atau teksi untuk sampai ke Melaka jikalau dari kota Singapura. Anda juga boleh menggunakan bas atau kereta api untuk sampai ke sana (walaupun kereta api tidak berhenti langsung di Melaka, tetapi 30 minit perjalanan dengan teksi dari bandar). Sekiranya anda merancang untuk melawat Melaka, anda juga boleh mempertimbangkan untuk melakukan lawatan ke Gunung Ledang; taman rekreasi yang indah di dalam jarak 20 minit dari bandar.

Banyak Tarikan dan tempat menarik di Melaka yang popular di dalam dan sekitar Melaka yang telah disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 2008, bersama-sama dengan Georgetown. Kedua-dua bandar-bandar mempunyai pusat bersejarah yang indah, dengan gaya bangunan tipikal zaman dahulu. Banyak tarikan boleh didapati dalam had Tapak Warisan. Di bawah senarai tempat menarik di Melaka. Selain daripada acara kemuncak kami juga senaraikan beberapa perkara yang menyeronokkan yang lain yang boleh anda lakukan sepanjang percutian di bandar Melaka

1. Gereja Christ
2. Stadthuys.
3. Katedral St. Pauls
4. Porta de Santiago (A Famosa)
5. Jonker Street ataupun dikenali juga dengan Jonker Walk
6. Kuil Cheng Hoon Teng
7. Penempatan Kampung Portugis
8. Melaka River Cruise
9. Baba dan Nyonya Muzium Peranakan
10. Menara Taming Sari Bandar Hilir
11. perkara malacca lakukan Menara Taming Sari pusingan
12. Fort St John
13. Church Francis Xavier
14. Zheng He Tea House
15. Dataran Pahlawan Melaka Megamall

Diharapkan dengan perkongsian ini membantu anda membuat perancangan untuk pergi melihat sendiri tempat menarik di Melaka apabila melakukan percutian ke Melaka. Kelak

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s