Politeknik Kota Bharu Cipta Sejarah. Cipta mudballs. Penyelesaian Air Tercemar

Dalam mencari cara untuk membersihkan air tercemar, Politeknik Kota Bharu (PKB) telah mencipta satu kaedah menggunakan mudballs untuk meningkatkan kualiti air di kawasan perumahan.

semakan-keputusan-politeknik-696x379
Politeknik

Pensyarah di Politeknik Kota Bharu PKB Jabatan Perdagangan, Madihah Hasbullah berkata ia merupakan usaha bersama antara pensyarah dan pelajar di jabatan beliau untuk mewujudkan Mudball itu, Greenyxia, diperbuat daripada sebatian tanah liat dicampur dengan beberapa bahan-bahan organik yang lain seperti bakteria asid phototrophic, yis dan antinomyteses yang boleh menyelesaikan masalah pencemaran air di Malaysia.

“Adalah menjadi matlamat kami sekarang untuk memberi pendedahan kepada orang ramai mengenai penggunaan mudballs Greenyxia, yang berkesan dalam meningkatkan kualiti air tanpa menggunakan bahan kimia,” kata Madihah yang juga Kelestarian Alam Sekitar dengan pengarah program Masyarakat.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas pelancaran program itu oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh, di sini, semalam.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Rahman dan Pengarah Politeknik Kota Baharu PKB, Azahan Othman.

Madihah berkata generasi terdahulu telah menggunakan tawas untuk membersihkan air, yang mempunyai komponen kimia yang tinggi.

“Bagaimanapun, Greenyxia mudballs adalah alternatif yang lebih selamat kerana ia dihasilkan menggunakan bahan-bahan organik, dan tidak hanya mampu untuk membersihkan air tercemar, para petani juga boleh menggunakan air yang telah dirawat menggunakan mudballs kerana ia akan menyuburkan tanaman mereka tanpa menggunakan lagi bahan kimia, dan ini adalah bahawa kita mahu orang tahu.

“Meletakkan mudballs ke dalam air yang tercemar, tindak balas adalah sangat cepat dalam membersihkan air bertakung dan kebersihan boleh bertahan sebulan,” katanya. Sementara itu, Idris berharap rakyat sekitar Besut boleh mula menggunakan mudballs kerana ini telah terbukti dapat membantu mengurangkan pencemaran alam sekitar, terutamanya dalam merawat air yang tercemar di sekitar kawasan perumahan mereka.

“Selain itu, ia juga berguna untuk mengurangkan bau yang tidak menyenangkan yang dihasilkan oleh industri keropok pembuatan ikan di kawasan ini, dengan itu mengubah air di daerah Besut yang jernih bagaikan kristal,” katanya. Berita Semasa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s