Senarai Tempat Menarik di Melaka. Apa Yang Best? Mari Lerrr

Senarai Tempat Menarik di Melaka. Apa Yang Best?

Mari Lerrr Terkenalnya negeri Melaka hari ini ada sebabnya. Semuanya disebabkan sejarah lampau negeri melayu yang merupakan tempat pelabuhan yang cukup strategik dikalangan pedangand timur dan berat.

Dek kerana kedudukan yang cukup strategik itulah menarik kalangan kuasa besar untuk cuba menawan kota Melaka. Ditambah pula negeri Melaka cukup terkenal dengan dengan hasi mahsulnya yang pelbagai menambahkan lagi tarikh ke bumi Melaka ini.

tempat menarik di Melaka
Tempat menarik di Melaka

Tercatatlah sejarah daripada penjajah Portugal, Belanda, Jepun dan British telah pun menajah negeri Melaka untuk tempoh beratus-ratus tahun, sehingga meninggalkan kesan baik dan buruk kepada negeri Melaka secara umumnya dan negara Malaysia secara umumnya. Daripada sudut yang baik, disebablah tinggalan bangunan bersejarah di melaka contoh dan lipatan sejarah disebalik penjajahan inilah menyebabkan kalangan pelancong berminat untuk datang bercuti ke Melaka untuk melihat dan meneroka sendiri tinggalan sejarah yang ada di negeri Melaka. Ditambah pula, baru-baru ini negeri Melaka telah diiktiraf dan dipilih sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO sekaligus meletakkan negeri Melaka di peta dunia dan membuka ramai kalangan pengembara dan pelancong luar negara untuk datang bercuti di Melaka.

Hasilnya cukup mengagumkan, apabila boleh dilihat sendiri lonjakan kehadiran pelancong luar negara yang berminat datang bercuti di melaka semakin meningkat daripada tahun ke tahun.

Melihatkan trend yang cukup positif ini kerajaan Melaka berhempas pulas menyediakan kemudahan dan tarikan tambahan kepada tempat menarik di Melaka. MyMelaka.co ada menyediakan senarai lebih lengkap untuk semakan anda. Dapat dilihat perbezaan negeri Melaka dahulu dengan sekarang. Lebih bersih, lebih maju serta teratur pembangunan sekitarnya. Tidak cukup dengan itu, ahli perniagaan juga tidak terkecuali memberikan nilai tambah sehingga menyebabkan senarai tempat menarik di Melaka dan juga tempat makan best di Melaka terus bertambah dan memberikan variasi tambahan pada ketika pelancong dalam dan luar negara datang ke Melaka.

Selain kepelbagaian tempat makan best dan menarik di melaka, tempat menarik di Melaka juga terus diperbanyakkan. Selain daripada bangunan bersejarah, pelancong juga boleh merasai sendiri pengalaman permainan dan aktiviti riadah yang pelbagai pada ketika berada di negeri Melaka. Rata-rata yang datang ke Melaka, pastinya teruja dan lebih suka untuk melancong ke negeri Melaka setiapkali tiba cuti sekolah. Bagaimana pula dengan anda?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s