Permohonan UPU Semakan, SEmakan Poli teknik, Matrikrikulasi. Berjaya atau Tidak?

Permohonan UPU Semakan, SEmakan Politeknik, Matrikrikulasi. Berjaya atau Tidak?

Pejam celik pejam celik tidak lama sahaja lagi keputusan SPM Sijil Pelajaran malaysia akan diumumkan kepada anda semua. Boleh dikatakan sekarang ini adalah fasa kalangan pelajar tidak senang duduk dan berdebar-debar memikirkan apakah keputusan yang bakal diperolehi mereka kelak. Samada baik ataupun teruk.

Jikalau ada mendapat keputusan SPm yang baik sebenarnya anda adalah beberapa peluang dan tempat untuk melanjutkan pelajaran yang lebih tinggi.

Permohonan upu
Berita Semasa

Adakah kalangan yang memilih untuk meneruskan pengajian di Tingkatan 6 untuk menghadapi Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia STPM. Selain itu, matrikulasi, politeknik dan universiti juga adalah antara pilihan majoriti kalangan yang mendapat keputusan yang baik pada SPM.

Tetapi harus diingat sebagai permohonan UPU, permohonan politeknik, permohonan matrikulasi tidak semudah yang disangka. Masalah timbul apabila terlalu ramai yang dapat keputusan cemerlangnya dan berminat masuk ke UPU, politeknik premier ataupun matrikulasi malangnya tempat dan kuota yang ada sangat-sangat kecil. Akhirnya berlaku persaingan yang sengit sehingga menyebabkan ada kalangan kes yang cemerlang pada SPm tetapi akhirnya tidak sebarang tempat di UPU, matrikulasi ataupun politeknik.

Berdasarkan rekod semakan politeknik, sekarang ini lebih ramai memilih untuk masuk ke politeknik kerana dalam modul pengajian mereka lebih mementingkan teknikal berbanding akademik semata dan ini yang sebenarnya diperlukan oleh industri di mana mahu mendapatkan tenaga pakar yang berkemahiran tinggi untuk diserap masuk kelak.

Manakala semakan upu, menunjukkan berlakunya masalah di mana kalangan yang hantar permohonan tidak mendapatkan kursus dan jurusan yang mereka inginkan dengan minat mereka. Ini semua disebabkan ketidakcukupan tempat di universiti awam hari ini. Kerajaan Malaysia dilihat tidak berminat untuk menambah bilangan universiti di Malaysia. Yang mana tugas menyediakan pendidikan tinggi kepada rakyat Malaysia dilihat telah dipikul oleh pihak swasta yang pastinya mereka mengharapkan keuntungan dan kewangan daripada kebajikan.

Oleh itu, Berita Semasa mengharapkan agar masalah ini dapat diatasi oleh kerajaan Malaysia supaya lebih ramai rakyat Malaysia dapat meneruskan pengajian di peringkat yang lebih tinggi mengikut permintaan pasaran kerja hari ini. Ini bagi mengelakkan ketidakseimbangan pasaran kerja yang sedang berlaku hari ini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s