Contoh Kerja Kursus Sejarah dan Kerja Kursus Geografi PT3 Terbaik

Contoh Kerja Kursus Sejarah dan Kerja Kursus Geografi PT3 Terbaik

Ramai yang mengadu. PT3 susah nak buat. Macam-macam benda perlu disiapkan. Lebih mencabar berbanding kakak dan abang-abang mereka dahulu pada ketika mengambil peperiksaan menengah rendah dahulu. Benarkah? fakta atau auta?

kerja kursus geografi
Kerja kursus geografi

Itu antara deretan aduan yang diterima MYpt3 setiap kali mereka menerima tugasan dan kerja kursus yang perlu mereka siapkan. Baik samada kerja kursus sejarah pt3 ataupun kerja kursus geografi pt3. Dua-dua mereka kata pening kepala untuk disiapkan.

Untuk makluman anda bagi kerja kursus sejarah pt3 mereka perlu sapkan pelbagai elemen antaranya pengenalan, proses awal, rumusan, objektif kajian sejarah pt3, kerangka kasar, jadual kerja.

Tajuk kerja kursus sejarah pt3 akan diberikan anda pada tarikh dan waktu yang telah ditetapkan dan perlu disiapkan dengan sebaik mungkin. Begitu juga kerja kursus geografi pt3. Anda perlu menyediakan di dalam folio tersebut, borang kaji selidik, objektif kajian geografi pt3, jadual kerja geografi.

Sebagai penyelesaiannya, MYpt3 berbesar hati untuk berkongsi contoh jawapan terbaik boleh adik-adik rujuk. Diharapkan dengan perkongsiaan memudahan kerja adik-adik kelak.

Anda mesti buat yang terbaik, ini kerana markah dibahagian ini dimasukkan untuk penilaian dalam Pentaksiran Tingkatan Tiga PT3 anda. Berdasarkan rekod keputusan peperiksaan yang telah diumumkan secara rasmi oleh Lembaga peperiksaan Malaysia dan juga Kementerian Pendidikan Malaysia KPM, keputusan agak merosot sehingga menimbulkan keresahan dikalangan ibu bapa umumnya dan kalangan pelajar itu sendiri. Sehinggakan ada yang mendesak supaya supaya PT3 dibatalkan digantikan penilaian peperiksaan yang lain untuk menengah rendah. Tipsnya yang boleh dilakukan anda ialah dengan buat persiapan secukupnya menjelangnya penyediaan folio bagi subjek sejarah dan geografi. Anda boleh semak semua artikel yang ada di mypt3.

Yang bagusnya contoh jawapan folio untuk tajuk-tajuk bagi tahun-tahun sebelumnya ada dikongsikan di MYpt3.

Bukan senang, tetapi tidak mustahil untuk berjaya. Walaubagaimanapun, pastikan anda juga tidak mengabai aktiviti kokurikulum bagi memberikan nilai tambah kepada penilaian Pentaksiran Tingkatan 3 anda. Anda perlu sentiasa bertanya kepada guru untuk setiap persoalan yang timbul bagi mendapatkan penyelesaian terbaik dan juga mengadakan perbincangan dengan rakan-rakan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s